Hogyan kérdezz a cégektől?

2017.11.28

Mivel a cégek nem szeretik bevallani, hogy végeznek állatkísérleteket, ezért nagyon fontos, hogy jól kérdezzünk tőlük, hiszen csak így húzhatjuk ki belőlük az igazságot. 

Amikor még csak ismerkedtem az állatkísérlet-mentes életmóddal, nem egyszer estem abba a hibába, hogy a rossz kérdésre kapott válaszokat kétkedés nélkül elfogadtam. Így történt, hogy elhittem például azt is, hogy a Clinique állatkísérlet-mentes:

Miután rájöttem, hogy ez egy sokkal összetettebb kérdés, mint amilyennek tűnik, és a cégek hajlamosak letagadni a kísérleteiket, alaposan utánajártam a témának. Az így szerzett tapasztalataim alapján íródott az eddigi egyik legnépszerűbb cikkem, a "Kiskapuk a közleményekben" is. Ez a cikk az akkori posztom második felének egyfajta ismétlése, hiszen hiába ismerjük fel a ferdítéseket, ha úgy kérdezünk, hogy arra könnyedén adhatnak kitérő válaszokat.

Én az alábbi levélformákat szoktam használni. Az alapjuk nem saját, a magyar és az angol verziót is az untested beauty oldalán találtam, és nagyon szépen összefoglalják a szükséges kérdéseket mind a két nyelven. Ugyan egy kicsit a saját képemre szabtam őket, és hozzávettem egy német verziót is, azóta ez a kiküldött e-mailjeimhez a sablonom. Ti is másoljátok nyugodtan (ahogy a fentebb megjelölt forrásnál is írta a szerző), és alakítsátok a saját kedvetekre, ha gondoljátok:

Magyarul:

"Tisztelt CÉG!

Szeretnék a kozmetikumaikkal/parfümjeikkel/valami egyébbel kapcsolatban pár kérdést feltenni:

1. Az önök cége tesztel összetevőket vagy készterméket állatokon?

2. Teszteltetnek harmadik fél által állatokon összetevőket vagy termékeket? Amennyiben a válasza nem, hogyan győződnek meg arról, hogy a gyártó/beszállító nem tesztel/teszteltet?

3. Az önök gyártója tesztel összetevőket vagy készterméket állatokon?

4. Van az önök tulajdonában olyan cég, illetve kapcsolatban vannak-e olyan céggel, amik tesztelnek összetevőket vagy termékeket állatokon?

5. Van anyacégük vagy testvércégük? Ha igen, melyik cég ez?

6. Önök, vagy az önök anya-, illetve testvérvállalata(i) jelenleg árulják-e, illetve tervezik-e árulni termékeiket a kínai piacon, ahol törvény kötelezi az állatokon való tesztelést ahhoz, hogy az országban a termékeket el lehessen adni?

7. Használnak-e bármelyik termékükben pálmaolajat vagy karnaubaviaszt? Ha igen, ez organikus és fenntartható forrásból származik?

8. Tudnának küldeni egy listát az összes jelenleg kapható, vegán termékeikről, amennyiben vannak ilyen termékeik?

Tisztelettel:
NÉV"

Illetve a márka profiljától függően feltehettek egy kilencedik kérdést is:

9. Üzleteikben árulnak bőr/szőrme ruhákat/kiegészítőket?


Angolul:

"Dear CÉG,

I would like to ask you to answer my questions about your animal testing policy:

1. Does your company test ingredients or/and finished products on animals?

2. Do you test ingredients or products on animals through a 3rd party? If your answer is no, how do you ensure that your manufacturers do not test?

3. Do your manufacturers test ingredients or products on animals?

4. Are you owned or affiliated with any companies that test products or ingredients on animals?

5. Do you have a parent company or sister company? If so who are they? Are they cruelty-free?

6. Do you/your parent/sister company currently or have plans to market and sell your products in the Chinese market, which requires animal testing by law to sell in that country?

7. Are you/or any other company may test your products on animals required by law?

8. Do you use palm oil/carnuaba wax in any of your products? If so, is it from an organic and sustainable source?

9. Could you provide a list of all of your current vegan items available for purchase if you have any?

Thank you.

Sincerely,
NÉV"


Németül:

"Sehr geehrte Damen und Herren,

ich möchte Ihnen einige Fragen stellen:

1. Führt Ihr Unternehmen für die Produkte oder deren Inhaltsstoffe/Rohstoffe Tierversuche durch?

2. Werden Tierversuche für die Produkte/Inhaltsstoffe von Ihrem Unternehmen bei Dritten in Auftrag gegeben?

3. Ist es möglich, dass zugekaufte Roh-/Inhaltsstoffe durch die Lieferanten Ihres Unternehmens im Tierversuch getestet wurden?

4. Ist Ihr Unternehmen Teil eines Konzerns (oder einer Unternehmensgruppe), wo Inhaltsstoffe/Rohstoffe oder Endprodukte an Tieren getestet werden oder Tierversuche bei Dritten in Auftrag gegeben werden?

5. Sind die Produkte Ihres Unternehmens in China erhältlich bzw. bestehen Pläne Ihre Produkte im chinesischen Markt zu verkaufen, wo nach aktueller Gesetzeslage Tierversuche erforderlich sein können?

6. Bieten Sie auch vegane Produkte an, d. h. frei von tierischen Inhaltsstoffen (z. B.: Gelatine, Karmin, Lanolin, Bienenwachs, Honig, Fischschuppen)?

7. Enthalten Ihre Produkte Palmöl?

Vielen Dank im Voraus.

Mit freundlichen Grüßen,

NÉV"

Mint fentebb is említettem, a cégek nem szeretik az üzeneteikben sem bevallani, hogy végeznek kísérleteket, így sokszor elkerülik a tényleges válaszadást és többszöri kérdésre sem reagálnak megfelelően, esetleg a kiskapus cikkemben említett módszerek egyikét bevetik. Ilyenkor fontos, hogy ne féljünk újra és újra kérdezni, hogy végül információhoz jussunk. 

Volt már olyan levelezésem is, ahol egyesével kellett ezeket a kérdéseket újra és újra feltennem, míg végül egyesével megválaszolta őket a cég, és kiderült, hogy végeznek állatkísérleteket. De úgy gondolom, hogy megérte faggatni őket. Nektek is csak azt tudom tanácsolni, hogy kérdezzetek a cégektől bátran!

Remélem, hasznos volt nektek a mai cikkem is. :)

Anita