Együnk húst, mert a növények is éreznek!?

2019.06.26

Rengetegszer hallani, hogy a növények érzéseivel mentik fel magukat mindazokkal szemben, amiket mi az állatok érzéseivel kapcsolatosan mondunk. Nézzük meg, hogy mi az igazság ezzel kapcsolatosan!

Napi vegán érdekesség #3: A növények is éreznek?

Egyrészt az evolúciós biológusok és a kognitív etológusok is egyértelműen azon az állásponton vannak, hogy az emberek nem rendelkeznek olyan jellegzetességekkel, amelyek teljes mértékben hiányoznának az állatokból, vagyis nincsen az emberek és az állatok között minőségbeli különbség. Ez azt jelenti, hogy az ember semmivel sem érzőbb lény az állatoknál. Amint mutattok nekem egy olyan tudóst, aki ugyanezt állítja a növényekről, akkor érdemes lehet már erről a témáról beszélgetni. De segítek: egyelőre biztosan nem találtok olyat.

Mert a növények a tudomány mai állása szerint inkább érzékelnek, nem a szó hétköznapi értelmében véve éreznek, ezt költői túlzásként, félrefordítás eredményeként használják mindenhol ilyen módon megfogalmazva. De nem is az a baj ezzel az érvvel, hogy éreznek vagy nem éreznek (mert simán lehet, hogy éreznek, csak nincs még tudományosan bebizonyítva, csak az érzékelés, ami nem ugyanaz), hanem az, hogy ez is pont a veganizmus MELLETT érv, hiszen egy vegán kevesebb növény pusztulásáért felelős. 

Így pedig el is jutottunk a sokadik érvig. Ahogy az előző posztomban is írtam az állattartás rengeteg növényt pazarol el. Csak pár példa: a hús-, tej- és tojásipar felelős a világ esőerdőinek irtásáért kb 80%-ban, az Amazonas irtásáért 90%-ban, ami ráadásul hazánkhoz is köthető, hiszen az Agrotrend cikke alapján: "Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított. Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes." Tehát még akkor sem biztos, hogy ezt kivédjük, ha hazait veszünk.

De ez a cikk is nagyon részletesen leírja, hogy mi az összefüggés a hazai állatok és az esőerdők irtása között: [LINK]

Ha a a növények is éreznek (meg ugye az állatok is), akkor érdemes lenne átállni a növényevésre az ő érdekükben. Sok más növényre van szükség ahhoz, hogy az állat húsát (gyakran akár 12:1-hez) meg lehessen termelni, (ami nyilvánvalóan 1:1). És ez a pazarlás erdőirtásokkal is jár, ami további növényi és állati áldozatokat jelent.
Továbbá a húst fogyasztók ezt amolyan ellenérvként használják a növényi étrend ellen, csak közben két dolgot felejtenek el:

  • ők is esznek növényeket köretként (plusz egy meggyilkolt állatot, aki viszont biztosan érzett fájdalmat, félelmet, szenvedést)
  • az általuk elfogyasztott állati eredetű táplálékhoz sokkal több növényre volt szükség, mint egy átlagos növényi ételhez, így az ő tányérjuk tartalmának előállítása során összességében sokkal több növényt használtak el

Összegezve: Ha valaki félti a növények (megkérdőjelezhető) érzéseit azért, mert azok szerinte érzékelnek, az féltse már az állatokat is, hiszen azok biztosan éreznek, és legyenek vegánok! Sőt, így a növényeknek is kevesebbet ártanak. Vagy csak nekem lenne nonszensz és képmutató egy olyan élőlény miatt aggódni, akiről nem tudjuk biztosan, hogy érez, miközben egy olyan élőlény brutális legyilkolásáért fizettem, akiről biztosan tudom, hogy érez?

#lásdazösszefüggéseket 

#necsaknézzláss

#vegántények 

#napivegánérdekesség

#növényekiséreznek