Csak azért, mert az oroszlán húst eszik, neked is enned kell?

2019.06.29

Napi szinten hallom és olvasom, hogy "húst márpedig enni kell, meg amúgy is, nézzük meg az oroszlánt, ő is eszik húst". Tényleg ilyen egyszerű ez a kérdés?

Napi vegán érdekesség #6: Miért legyek vegán, ha egyszer az oroszlán is megeszi a zsákmányát? Ez az élet rendje.

Az biztos, hogy az állatok is érző lények, nem tárgyak vagy használati cikkek, ahogy jelenleg őket kezeljük, de azért esetleges különbségek mégis megfigyelhetőek az emberek és bizonyos más állatok között. Mik ezek a különbségek?

1. Az oroszlánnak szüksége van húsra, nekünk nincs: az Ausztrál Dietetikusok Szövetsége, a Kanadai Dietetikusok Szövetsége, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a Brit Dietetikusok Szövetsége, és a több, mint százezer dietetikust számláló Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is) és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete pedig az Orvosi Hetilapban közölt egy tanulmányt a növényi étrend előnyeiről, ami szintén ezt támasztotta alá. Sőt, ők a cikkben a növényi étrendet olyan bizonyos tipikus mai népbetegségek kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották, mint az elhízás, a szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a csontritkulás. Ugyanezt támasztotta alá többek között a fenti szervezetek mellett a Harvard Health Publication két kutatása, a John Hopkins Közegészségtudományi Iskola, az American Journal of Clinical Nutrition és a JAMA International Medicine is egy tanulmányában. Továbbá ne feledkezzünk meg arról, hogy már a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is közzétette az állásfoglalását a vörös és feldolgozott húsok karcinogén hatásairól.

2. Az oroszlán azt eszik, amit el tud kapni, neked viszont van választási lehetőséged, hogy a piacon a henteshez vagy a zöldségeshez mész-e oda. 

3. Mindezeken túl pedig az oroszlán, amikor éhes, egy ösztönös döntést hoz, ezzel szemben én emberként képes vagyok egy tudatos döntést hozni. Hiszen az oroszán és az ember között a legnagyobb különbséget a "tudatosság magasabb foka" (értsd jól) és az ösztönösség legyőzése jelenti. 

4. Az oroszlán rengeteg emberi mércével megkérdőjelezhető, számunkra nem etikus döntést hoz: például, ha új hím lesz a 'vezér", megöli az előző hím kölykeit. Rossz hír lenne ez az emberek esetében a patchwork családok számára. Ha pedig ez így van, akkor miért akarjuk a saját tetteinket egy másik faj etikailag megkérdőjelezhető döntésével igazolni?

Nem vagyunk oroszlánok és nincs szükségünk húsra vagy más állati eredetű élelmiszerre. Azonban a klímaváltozás kellős közepén sokkal nagyobb szükségünk van azokra, akik az ösztönös döntéseik helyett tudatos döntéseket hoznak. Legyél te is ilyen ember!

#lásdazösszefüggéseket 

#necsaknézzláss

#vegántények 

#napivegánérdekesség

#azoroszlánismegeszi