Állatkísérlet-mentes egyszeregy

2020.02.29

Amikor elkezdtem az állatkísérlet-mentes életmód iránt érdeklődni, nagyon nehezen igazodtam ki a drogériákban, elég nehéz volt fejben tartani ezt a rengeteg márkát. Éppen ezért a mai cikkemben a lehető legegyszerűbben összeszedem a legfontosabb információkat ezzel kapcsolatosan.

Ugyan a blogomon van letölthető, megtekinthető és drive-ra feltöltött márkalista is (ezekhez ITT férhettek hozzá), vásárlás közben sokszor nem kivitelezhető ezek böngészése, kinyomtatása, állandó figyelése, így sokkal egyszerűbb, ha mi magunk megismerjük a legalapvetőbb információkat, amik alapján később könnyebben el tudjuk dönteni, hogy az adott termék valóban állatkísérlet-mentes vagy sem. Ebben segít a mai cikkem először részletesen levezetve, majd pár szóban összefoglalva a lényeget.

Általában állatkísérlet-mentesek:

1. A magyar márkák:

A magyar márkák általában állatkísérlet-mentesek, mivel már a 90-es években betiltották Magyarországon a kozmetikai termékek, a hadászati eszközök és az egyéb élvezeti cikkek tesztelését az állatokon (az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény értelmében).

 • Így például állatkísérlet-mentes: Adrienne Feller,  Azure, Bánfi,  Blueberry-Cosmetics, Coconutoil Cosmetics, Eszterkrém, Happy Skin, Helia-D, Kell a púder!, Love2Smile, Manna, Manu szappan, Panni Cosmetics, Phi, PomPom, Sheila, VeraNatura manufaktúra, Vintage Beauty, Yamuna stb.
 • Félig-meddig kivételt képeznek ez alól azok a márkák, amiket nagy cégóriások felvásároltak, így például a Baba állatkísérlet-mentes márka állatkísérleteket végző cégcsoport (Unilever) tulajdonában.
 • Illetve nem állatkísérlet-mentes az a márka, amelyet ugyan magyar származású álmodott meg, a terméket forgalmazzák olyan országban, ahol kötelező állatkísérletet végezni, ilyenek például  Minya Viktória híres illatai is, hiszen ezeket forgalmazzák Kínában is. Őszinte leszek, én évek óta foglalkozom ezzel a kérdéssel, de eddig csak ezt az egy kivételt találtam erre az esetre, nem tudok más olyan magyar származású márkáról, amelyet Kínában forgalmaznának.

2. Sajátmárkás termékek:

A nagyobb drogériák (DM, Müller, Rossmann) sajátmárkás termékei mind állatkísérlet-mentesek, ráadásul a legtöbb esetben ezen márkák termékein logó vagy felirat jelöli azokat, amelyek állati eredetű összetevőt sem tartalmaznak.

 • DM: Balea, Balea Colornique, Balea MEN, Alverde, babylove, Denkmit, Dontodent, ebelin, Jessa, Langhaarmädchen, LVLY, MOЙ by Stefanie Giesinger, réell'e, SauBär, SEINZ., SUNDANCE, s.he stylezone, trend IT UP stb.
 • Müller: Artist hajápolás, Aveo, Aveo men, Barfuss, Body & Soul, Pflanzenkozmetik, Terra Naturi stb.
 • Rossmann: Isana, Alterra, Babydream, Domol, Prokudent, Rival de Loop, Rival de Loop Young stb.
3. Dekorkozmetikai lista a nagy drogériákból:

A nagyobb drogériákban az alábbi dekorkozmetikai márkák biztosan állatkísérlet-mentesek:

 • DM: 183 days, s.he stylezone, trend IT UP, Alverde, ebelin
 • Rossmann: Alterra, Catrice, Essence, Lovely, Revolution, Rival de Loop, Rival de Loop Young
 • Müller: Aveo, Benecos, Catrice, E.l.f Cosmetics, Essence,  Lavera, L.O.V, Sleek, Terra Naturi
 • Emellett a Müllerben forgalmaznak több olyan dekorkozmetikai márkát is, amik maguk ugyan állatkísérlet-mentesek, az anyavállalatuk nem az, többek között ilyen például a Logona, a Logocos és a SANTE Naturkosmetik is.
4. Szaküzletek:

Vannak olyan üzletek, ahova betérve biztosan állatkísérlet-mentes termékeket találunk, többek között az alábbiak biztosan ilyenek:


Természetesen ezeken túl is találni még hasonló boltokat, azonban a közhiedelemmel ellentétben az Yves Rocher nem tartozik ezek közé, ugyanis a cég végez állatkísérleteket.

5. Bizonyos webshopok:

Vannak olyan webshopok ahonnan csak állatkísérlet-mentes termékeket lehet rendelni, vagy jelölik, hogy mely márkák felelnek meg ennek a kritériumnak:

 • Pink Panda, ahol minden termék állatkísérlet-mentes és több vegán terméket is találhatsz a webshopjukon, azonban forgalmaznak olyan márkákat is, amelyek ugyan állatkísérlet-mentesek, az anyavállalatuk nem az. 
 • Az Ecco Verde oldalán rengeteg natúrkozmetikai márkát találhatunk, ezek majdnem mind állatkísérlet-mentesek, de szerencsére a márkák leírásánál ez mindig jelölve van, és a logók alapján is könnyen tájékozódhatunk.
 • A Beauty Bay az egyik kedvenc oldalam, ahonnan rengeteg sminkterméket beszereztem már az itthon különben nem kapható high end márkák kínálatából. Szerencsére ezen az oldalon külön jelölik az állatkísérlet-mentes márkákat, sőt, külön a vegán termékekre is tudunk szűrni.
 • Illetve mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni az Eden Perfumes oldalát, ahonnan a világ leghíresebb, legnevesebb parfümjeit kaphatjátok állatkísérlet-mentes és vegán verzióban.

Remélem, a mai cikkem nektek is segít a jövőben könnyebben kiigazodni az állatkísérlet-mentesség útvesztőiben.

De ugyanezeket egy videómban is összefoglaltam Nektek: