A növények pazarlásáról röviden

2019.06.24

A minap elkezdett cikksorozat következő részében a növények pazarlásáról írtam részletesen.

Napi vegán érdekesség #2: Tudtátok, hogy a vegyes étrendnek több "növényi áldozata" van, mint a vegán életmódnak?

Az már a tegnapi posztból is kiderült, hogy egy 2016-os Nature tanulmányban bebizonyították, hogy még 2050-re is elegendő mennyiségű élelem jutna mindenkinek akár organikus termelés mellett egy gyengébb terméshozamú évben is az erdőirtásokat megállítva, ha mindenki növényi étrenden élne. Ez hogyan lehetséges?

Úgy, hogy csak a "haszonállatok" a világon összesen 61 234 969 950 kg növényt (gabona, szója, kukorica) fogyasztanak minden egyes nap, amit meg is kell termelni, és hatalmas luxus, miközben emberek milliói éheznek szerte a világban.* Éppen ezért az állattartás igényli a Föld szabad területeinek a 45%-át (állatok, fenntartás, takarmánytermelés stb.), és kb. tizennyolcszor kevesebb terület kell a növényi étrend fenntartásához fejenként, mint egy mindenevő étkezéseihez.

Mindamellett azért, hogy ezt a rengeteg növényt arányaiban sokkal kevesebb állati eredetű élelmiszerért termesszük, hatalmas természeti károkat is okozunk. A hús-, tej- és tojásipar felelős a világ esőerdőinek irtásáért kb. 80%-ban, az Amazonas irtásáért 90%-ban, ami ráadásul hazánkhoz is köthető, hiszen az Agrotrend cikke alapján: "Magyarország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, főként a dél-amerikai országokból, a termény 95 százaléka génmódosított. Európába 34-35 millió tonna szója kerül be, amelyből csupán mintegy 1,5 millió tonna GMO-mentes." 

Tehát még akkor sem biztos, hogy ezt kivédjük, ha hazait veszünk. És akkor még csak a takarmányként érkező import szójáról és annak a környezetre gyakorolt hatásáról beszéltünk, nem ejtettünk szót más növényekről, amiket az állatokkal etetünk meg.

*Pontosabban a világon élő éhező gyerekek 82%-a olyan országban él, ahol a megtermelt növényi élelmet állatokkal etetik meg, és ezeket az állatokat a nyugati országokban élő emberek fogyasztják el vagy használják a végtermékeket.

Napi vegán érdekesség #2: Tudtátok, hogy a vegyes étrendnek több "növényi áldozata" van, mint a vegán életmódnak? Az...

Közzétette: Cruelty-Free Beauty - Légy szép állatkísérletek nélkül – 2019. június 24., hétfő