A nagy Impossible Burger dilemma

2019.08.26

Bizonyára ti is jól tudjátok, hogy elérkezett a "műhúsok" ideje, immár könnyedén be lehet szerezni mind az Impossible Burger, mind pedig a Beyond Meat termékeit a világ több pontján is. De miért okozott az Impossible Burger nagy felháborodást a vegánok körében és miért nem lelkesedünk érte? 

A "húspótlókról"

Mielőtt belemélyülök az Impossible Burger problematikájába, leírnám a saját személyes véleményemet és tapasztalataimat a hús-, tej- és tojáspótlók kapcsán, hiszen rengetegen kifogásolják, ha egy vegetáriánus vagy vegán ilyen termékeket fogyaszt. Mielőtt bármit is írok ezzel kapcsolatosan, nagyon fontos leszögezni, hogy a veganizmus egy állatjogi mozgalom, nem pedig egy diéta. Nem arról van szó, hogy nem szeretjük/szerettük a hús ízét (bár ilyet is ismerek), hanem arról, hogy elutasítjuk az állatok tárgyként kezelését, kihasználását, megkínzását és meggyilkolását. A veganizmus ennyi és nem kevesebb vagy több.

Mivel a legtöbb vegán nem vegetáriánusként vagy vegánként született és nőtt fel, ezért bizony hozzászoktunk bizonyos ízekhez. Ezek az ízek pedig aztán valakinek jobban hiányoznak, valakinek kevésbé. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben sem a hús, tej vagy tojás hiányzik nekünk, hanem az ízvilág. Éppen ezért többen vannak, akik megpróbálják ezeket a termékeket (mindet vagy csak néhány kedvencüket) elkészíteni az állatok kihasználása és meggyilkolása nélkül.

Mert a húsnak leginkább olyan íze van, ahogy fűszerezed és ahogy utána elkészíted, alig van a különben íze. Tehát nem a hús ízét kívánjuk, hanem az ízvilágot, és nem lehet a kettő közé egyenlőségjelet tenni. Én például 11 éve nem ettem húst, ma már vegán vagyok majdnem három éve. A gondolat, hogy egy élőlényt megegyek: undorít. Egyszer véletlenül (vagyis pontosabban egy becsapás áldozataként) "sikerült", vissza is jött, mert a világ leggusztustalanabb dolgának tartom, hogy egy állatot megegyek, számomra a marha vagy a tyúk ugyanúgy nem "ennivaló", ahogy a kutyám vagy egy ember sem az. De magával az ízvilággal nincs bajom, otthon szoktam szejtánszeletet rántani, tofuból túrós süteményt készíteni és még csicseriborsórántottát is szoktam reggelizni néha. Mégis, ha az utcán elmegyek egy gyrosos mellett, forog a gyomrom. De amikor hazajövök, és itthon gyros illat fogad, akkor azonnal megkívánom (vegán háztartásban élünk), mert nem az állatot látom már akkor benne, hanem a kegyetlenségmentes, igazán finom ízeket.

Mindemellett nagyon fontos hozzátenni, hogy nem kötelező ilyet enni, ez is csak egy opció. Ha valaki vegán szeretne lenni és nem vágyik ezekre a megszokottan fűszerezett ételekre, akkor nem muszáj ezeket fogyasztania, de nagyon sokan vannak, akik nem tudnának ezekről lemondani, számukra pedig ezek a termékek nagyon jó alternatívát nyújtanak, hogy lemondások nélkül is élvezhessék a növényi étrendet: ami mindenképpen az állatok érdekét is szolgálja. Úgy gondolom, hogy az ilyen termékek bevezetése, terjedése és népszerűsítése mindenképpen a vegán mozgalom és az állatok érdekeit szolgálja.

Az Impossible Burger botránya

Mi is az Impossible Burger? A weboldalukon található leírás alapján egy növényekből készült, teljesen marhahús ízű hamburgerpogácsa, tehát a fentebb leírt húspótlók egyike. Mégis hatalmas botrányt kavart a vegán közösségen belül a megjelenése (és az, hogy sokan rögtön rohantak kipróbálni), ugyanis még a saját hivatalos weboldalukon is írtak róla, hogy bizonyos összetevőket állatokon teszteltek hozzá. Mint fentebb is írtam: a veganizmus egy állatjogi mozgalom, nem pedig egy diéta. Mivel a veganizmus elutasítja az állatkísérleteket is*, ezért az a termék, amely állatokon tesztelve volt, az nem is lehet vegán, hiszen kihasználtak miatta állatokat. 

Ahogy a kozmetikumoknál, úgy az ételek esetében is két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy az adott termék vegán legyen: az állatkísérlet-mentességnek és annak, hogy semmilyen állati eredetű összetevőt nem tartalmazzon. Mivel az Impossible Burgerre ezek közül az egyik nem igaz, így ez nem tekinthető a vegánok számára alkalmas ételnek.

Mindezek ellenére én mégsem ellenzem teljes mértékben ezt a terméket. Úgy gondolom, hogy egy ennyire széles körben elérhető és beszerezhető húspótló alternatíva (ami kísérletezés problematikájából adódóan egyértelműen nem minket, vegánokat céloz meg) nagyszerű lépés afelé, hogy a vegyes étrenden élők egy kicsit közelebb kerülhessenek a növényi étrendhez, hogy felfedezhessék, hogy nem kell semmiről sem lemondani (ha nem akarnak), egyszerűen csak más termékeket kell választani a megszokottak helyett. 

Összefoglalva ugyan én vegánként sosem fogom kipróbálni az Impossible Burgert, hiszen a termék maga nem vegán, mégis nagyszerű lépésnek tartom a vegán életmód és a növényi étrend irányába.

*Természetesen szedünk gyógyszert, ha muszáj, de ebben az esetben is igyekszünk állatkísérlet-mentes alternatívát választani és jó esetben nem úgy esszük ezeket, mint a cukorkát.