Kőleves Vendéglő

2020.01.31

Ha Instagramon követtek, láthattátok már, hogy még decemberben jártunk pár barátommal a Kőleves Vendéglőben, ami azonnal belopta magát a szívünkbe: ínycsiklandó ételek, hangulatos enteriőr és barátságos kiszolgálás fogadott minket.

Ha aktívak vagytok különböző vegán csoportokban, bizonyára számotokra is ismerős lehet a kérdés, amikor valaki vegyes étrenden élő szeretteivel, kollégáival szeretne olyan helyen enni, ahol mindenki a saját életmódjának megfelelő menüt fogyaszthatja. Esetleg ti magatok is szembe találtátok már magatokat ezzel a problémával. Hiszen alapvetően nagyon kevés olyan vegán fogásokat is kínáló éttermet találni a városban, ami ugyan nem 100%-ban vegán, de különleges finomságokat ehetünk mi is, elrugaszkodva a sült krumpli-rizs-saláta "szentháromságától". 

Szerencsére Budapest belvárosában, a Kőleves Vendéglőben már nem kell kompromisszumot kötni és köretekből összeválogatni a  vacsoránkat, hiszen mennyei finom falatokkal várnak minket, vegánokat is. Mi pedig nem tétováztunk a barátaimmal és a teljes menüt végigkóstoltuk. Ami nem volt csekély feladat, mivel a vendéglőben rendelhető már vegán leves, főétel és desszert is, amik nem csak jól hangzó nevekkel büszkélkedhetnek, ízükben sem okoztak csalódást. 

Amiket mi kóstoltunk decemberben:

  • Gyömbéres sütőtökkrémleves papadammal
  • Áfonyás-diós saláta angolzellerrel
  • Cukkini-csicseriborsó fasírt, quinoa saláta, avokádókrém
  • Beyond Meat Burger
  • Maceszflódni

Azt azonban fontos kiemelni, hogy az étlap folyamatosan megújul, így a fent felsorolt fogások közül kettőt már le is cseréltek azóta. De az továbbra is változatlanul igaz, hogy a Kőleves Vendéglőben vegán előétel, főétel és desszert is rendelhető.

Az általunk kóstoltak közül pedig külön ki kell emelnem az áfonyás-diós salátát, ami végre igazán különleges ízélményt nyújtott. Hozzá vagyok szokva, hogy nem vegán helyeken a saláta általában pár nagyra vágott levél egy koktélparadicsommal a tetején. Hát ez minden szempontból más! Már maga az áfonyás alap is rendkívül különleges ízvilágot hozott, amihez a dió, az angolzeller és az  összes többi  alapanyag is tökéletesen illik. Azon ritka saláták egyike, amik után nem érzem azt, hogy én magam jobbat készítettem volna. Mert ennél jobb salátát keveset ettem eddig.

Emellett mindenképpen egy külön bekezdést érdemel a Beyond Meat Burger is, ami egyszerűen levett a lábamról. Ugyan több helyen is kóstoltam már ezt a húspótlót, azt egyértelműen kijelenthetem, hogy az egyik legjobb Beyond Meat hamburgert a Kőleves Vendéglőben ettem.

Mindemellett nem csak ízeiben, de megjelenésében és szemléletmódjában is rendkívül szimpatikus számomra a vendéglő, amely a Felelős Gasztrohős jóváhagyásával fenntartható vendéglátóhely címmel is büszkélkedhet, hiszen szelektíven gyűjtik a szemetet, igyekeznek kistermelőktől beszerezni alapanyagaikat, emellett pedig a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket részesítik előnyben. Mindezeken túl nem használnak műanyag szívószálat, csak külön  kérésre biztosítanak papírból készültet, ahogyan elviteles dobozaik is 100%-ban lebomló anyagból készülnek.

A megjelenésük pedig rendkívül különleges: lámpabúra sajtreszelőből, bárpult tányérokból kirakva és kellemes hangulat jellemzi az egész helyet. Mindezt pedig csak a barátságos, segítőkész kiszolgálás fokozza. Ráadásul kifejezetten kellemes csalódás volt úgy rendelni vegán ételt egy vegyes helyen, hogy nem kellett magyarázkodni, "tiltólistás" ételeket sorolni, mert egyszerűen minden szükséges információval rendelkezett a teljes csapatuk.

Összességében elmondhatom,  hogy jelenlegi tapasztalataim alapján a Kőleves az egyik legjobb vegán barát, de nem teljesen vegán étterem a fővárosban, ahová kifejezetten érdemes ellátogatni akár teljesen vegán társasággal is, ahogyan mi is tettük.