A B12-vitaminról röviden

2019.06.23

A következő napokban, hetekben szeretnék a Facebook oldalamon egy-egy rövid írást közzétenni, amikben röviden megválaszolok alapvető veganizmussal kapcsolatos kérdéseket és tévhitekre reagálok. Az első a B12-vitaminnal kapcsolatosan született.

Napi vegán érdekesség #1: A vegyes étrend az egyik fő oka annak, hogy vegánként B12-vitamint kell szednünk

Ahhoz, hogy megértsük, hogy ez hogyan lehetséges, a legfontosabb, hogy tisztázzuk: a B12-vitamint baktériumok termeli. Nem a növények és nem is az állatok. Ezek a baktériumok körülöttünk szinte mindenhol megtalálhatóak lennének, azonban az ivóvíztisztítás, növények permetezése, mezőgazdaságban használt különböző vegyszerek lehetetlenné teszik, hogy elegendőt fogyasszunk belőle természetes módon. Éppen ezért az állatok is az ipari tartásban mesterségesen kapják ezt a vitamint.

Hogy mi az összefüggés? Hogy a legtöbb növényt az állattartás használja fel, emiatt van szükség ezekre a folyamatokra. Egy 2016-os Nature tanulmányban (természettudományos szakfolyóirat-család, impaktfaktora: 41.577) bebizonyították, hogy még 2050-re is elegendő mennyiségű élelem jutna mindenkinek akár organikus termelés mellett egy gyengébb terméshozamú évben is az erdőirtásokat megállítva, ha mindenki növényi étrenden élne.

Hát ez az összefüggés a B12-vitamin hiánya és a vegyes étrend között. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a vegyes táplálkozást fogyasztók jelentős része sem jut elegendő B12-vitaminhoz.

Ha legközelebb egy vegánnal beszélgetve ezt hoznád fel érvnek az életmódunkkal szemben, tudd, hogy ez a kifogás valójában a vegyes étrend ellen szól.

A posztot itt találjátok:

Napi vegán érdekesség #1: A vegyes étrend az egyik fő oka annak, hogy vegánként B12-vitamint kell szednünk Ahhoz, hogy...

Közzétette: Cruelty-Free Beauty - Légy szép állatkísérletek nélkül – 2019. június 23., vasárnap