A vegánok...


Ebben a szakaszban feszegetett kérdések, felvetések:

 • "A vegánok szélsőségesek, nem megtagadni kellene az állati eredetű élelmiszereket, hanem csökkenteni!"
 • "A vegánok gyengék, nem végeznek fizikai munkát!"
 • "Nem tartják tiszteletben, hogy ez ÉN egyéni döntésem!"
 • "Én is tiszteletben tartom, hogy vegánok, ők is tartsák tiszteletben, hogy én nem vagyok az!"
 • "Nem tartják tiszteletben a gyerekeiket, és rájuk erőltetik a vegánságot..."
 • "Nem adnak anyatejet a gyerekeiknek, mert hallottam a múltkor egy hírt..."
 • "Hiába vegánok, úgysem változik semmi, húsipar mindig is lesz!"
 • "Nem értem, miért pont a vegánsággal kellene foglalkozni, amikor annyi probléma van a világon..." 
 • "Akkor ne is sminkeljenek vagy viseljenek bőr cuccokat!"
 • "Idegesítőek, hogy mindig elmondják mindenkinek, hogy vegánok!"
 • "Nem leszek vegán, mert nem akarok közéjük tartozni/találkoztam egy vegánnal, aki nem volt kedves!"

Válaszok:

1. "A vegánok szélsőségesek, nem megtagadni kellene az állati eredetű élelmiszereket, hanem csökkenteni!"

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljam, először szeretném leszögezni, hogy a növényi étrend teljesen egészséges: Az ADA, a Harvard University, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a British Dietetics Association, és az American Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy cikket a növényi étrend előnyeiről, és ők is ezen a véleményen voltak.Sőt, ők a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották.

Úgy gondolom, hogy a lehető leghelyesebb döntést meghozni minden szempontból, mint például az [EGÉSZSÉGÜNK] vagy a [KÖRNYEZETVÉDELEM] egyáltalán nem szélsőséges, akkor sem, ha a mai társadalmunkban jelenleg ez szokatlan még sokak számára. Valamikor az volt szélsőséges, aki a rabszolgákat fel akarta szabadítani, vagy a nőknek szavazójogot akart adni. Sőt, egy Zola könyvben szélsőségesnek ítélték azt a nőt, aki olvasni akart - ma pedig már ezek létjogosultságának a tagadása a szélsőséges. Ebből következik, hogy az, hogy az adott társadalomban mint tartunk normálisnak és átlagosnak esetleg szélsőségesnek, semmit sem mond arról, hogy az adott dolog helyes-e vagy igazságos. Esetleg valóban szélsőséges-e. 

Állatos példával élve, tegyük fel, hogy az emberiség a kezdetek óta naponta 10 macskát áldozott a szép időért és a jó termésért. Erről tudjuk, hogy felesleges, ahogy az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása is, hiszen a világ legnagyobb dietetikai szervezetei is egyöntetűen azt mondják, hogy tökéletesen egészséges az ember állati eredetű élelmiszerek fogyasztása nélkül is, további tudományos tények [ITT]. Ilyen esetben sem az a szélsőséges, aki azt mondja, hogy ne ártsunk feleslegesen, és csökkentsük a cicaáldozás számát nullára, annak ellenére, hogy matematikailag a egy normál ember skálája szerint így lenne. Mégis nonszensz, hogy a helyes döntést meghozó, másoknak nem ártó egyén a szélsőséges, nem igaz?

Másrészt ha a skála kiinduló pontja más, akkor mondjuk a középút-szélsőségek skálájának három szintje a következő lesz: szentként tisztelet / nem ártok nekik, de más fölé sem helyezem őket / kihasználom őket skálán nézzük, akkor mindjárt a vegánság lesz a középút. Úgy gondolom, hogy ha más élőlények felesleges ártása ellen emelünk szót, az sosem lehet szélsőséges, maximum az adott kulturális közegben tűnik annak.

2.  "A vegánok gyengék, nem végeznek fizikai munkát!"

Egyrészt nem egy fizikai munkát végző vegánt ismerek.

Másrészt szegény Patrik Baboumian is milyen elesettnek, irodában ücsörgő alkatúnak tűnik, miközben "I am a vegan badass" feliratú pólóban világrekordot döntött azzal, hogy 10 méteren keresztül cipelt 555 kg-ot. Biztosan henyélt egész nap, aztán egyszer csak képes volt erre:

Harmadrészt pedig a saját példámat hoznám fel, ehhez képet is csatolok. Az első képen még mindenevőként vagyok látható, ahogy egész korábbi életemben addig: igen jó súlyban - közel 20 kilóval voltam több, mint jelenleg (egész alakos képem nem is nagyon van abból az időből, mert nem szerettem őket, ami volt is mindig töröltem). A második képemen már vegetáriánus voltam. A harmadik pedig az elmúlt egy év eredménye idén karácsonykor: -10 centi derékból, sok-sok izom és lendület. Amikor vegán lettem, az elején nagyon figyeltem, hogy jól csináljam a növényi étrendet, ez természetesen megindított egy nagy erejű pozitív változást. Bár sosem kalóriát, hanem tápanyagot számoltam, de annyi lendületet adott ez az új életmód, hogy a heti egy edzegetésből heti 5-6 kemény edzés lett (átlagban 1,5-3 órás valóban komoly edzések). Korábban sosem volt ehhez energiám, egyszerűen nem bírtam, kifáradtam, meghaltam az izomláztól és sorolhatnám. Most egyik sem jelentkezett, csak a lendület, hogy mennem kell még, edzeni szeretnék, tele vagyok energiával. Ugyan egy-két hónap után a tápanyagbevitel vezetésével felhagytam, mert már eléggé beleszoktam ahhoz, hogy tudom, hogy mindent jól csinálok, és már egyáltalán nem vagyok olyan szigorú magammal, hagyok magamnak csaló napokat is. De az edzés azóta is fontos számomra, és szívem szerint minden nap mennék és mozognék, mert egyszerűen túl sok energiát ad a növényi étrend.

Biztos vagyok benne, hogy ezt is lehet rosszul csinálni. ha minden nap palacsintát reggeliznék, majd az Istvánffi Veggie Burgerben ebédelnék és pizzával zárnám a napot, akkor nem lenne ennyi energiám, és nem is fogynék/izmosodnék tőle. De ez akkor is igaz lenne rám, ha állati eredetű termékeket is fogyasztanék... 

3. "Nem tartják tiszteletben, hogy ez ÉN egyéni döntésem!"

És amíg a "szabad döntésednek" van áldozata és ezzel a döntéseddel a Földet legjobban szennyező ipart támogatod, amivel azt a Földet is pusztítjátok, amin sokan mások is élünk, addig ez NEM egyéni döntés, hanem színtiszta önzés. Nekünk pedig jogunk és kötelességünk kiállni az áldozatok mellett. Mert van másik út. Ajánlom a figyelmedbe ezt a cikket, ami tudományos kutatások, források és információk tucatjait vonultatja fel, tudományos forrásokat megjelölve természetesen, és összegzi, hogy miért a vegánság a leghelyesebb döntés, amit meghozhatsz: [CIKK

Téged, mint embert tisztelhetlek és tisztellek is, de a tettet, amivel állatoknak ártasz közvetlenül vagy közvetve nem tudom, és nem is fogom tisztelni, és ezért információt osztok meg veled (ahogy most is teszem). 

4, "Én is tiszteletben tartom, hogy vegánok, tartsák tiszteletben, hogy én nem vagyok az!"

A gond ezzel a fajta érveléssel az, hogy amikor mi arról beszélünk, hogy a veganizmus fontos és elengedhetetlen és szeretnénk másokat meggyőzni arról, hogy szükség van rá, akkor abban a beszélgetésben valójában nem csak a vegánról és a nem vegánról van szó. Van a beszélgetés mögött egy harmadik fél: az áldozat. 

Tehát mit kérünk mi? Hogy tiszteld azt a döntésünket, hogy nem szeretnénk tudatosan ártatlan állatoknak, élőlényeknek ártani, mivel nem szükséges. Hogy mit kérsz te? Hogy fogadjuk el azt a tényt, hogy annak ellenére, hogy felesleges, számodra, a környezet és az állat számára is káros, fogadjuk el, hogy te tudatosan ki akarod használni az állatokat és fizetni azért, hogy megöljék őket. Szerinted melyik kérés a jogos?

5.  "Nem tartják tiszteletben a gyerekeiket, és rájuk erőltetik a vegánságot..."

Szerintem szedjük két részre a témát először: egészség és etika/nevelés.

Egészég: Az ADA, a Harvard University, a Physicians Comittee for Responsible Medicine, a British Dietetics Association, és az American Academy of Nutrition and Dietetics is azon az állásponton van, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden életkorban (beleértve a gyerekkort és az idősebb kort is), és állapotban (beleértve a szoptatás és terhesség időszakát is) teljes körű és kielégítő az ember számára. A Pécsi Tudományegyetem nemrég az Orvosi Hetilapban jelentetett meg egy cikket a növényi étrend előnyeiről, és ők is ezen a véleményen voltak. Sőt, ők a növényi étrendet bizonyos tipikus mai népbetegségek (elhízás, szív-érrendszeri és tumoros megbetegedések, magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás stb.) kezeléséhez és megelőzéséhez is megfelelő módnak tartották. További egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos kérdésekre [ITT] találhattok választ.

Ezek után nincs miről beszélni az egészség kapcsán, hiszen egyértelmű, hogy a jól összeállított növényi étrenddel is egészséges lehet a gyerek. (Érdekes, mindenki a gyümölcsökön és zöldségeken élő gyerekeken háborog, nem a műkajákat, hormonokkal és antibiotikumokkal tömött húsokat fogyasztókon.)

Az etikai részt [CSIRKEVIN] nagyon jól megfogalmazta már, tőle fogok idézni: "Minden szülő "ráerőlteti" a gyerekére a nézetét. [...] A szülők felelősek gyermekeik fizikai, lelki és szellemi jólétéért, és felelősek az etikus útmutatásért. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend egészséges az élet minden szakaszában élő emberek számára, beleértve a gyermekeket is, ezért a vegán szülők megfelelő táplálkozási irányokat követnek. A veganizmus filozófiai álláspontja az, hogy az állatok kihasználása etikátlan, ezért a vegán szülők egyszerűen megtanítják a gyermekeiket az együttérzésre a veganizmuson keresztül, ahogyan bármelyik szülő tanítani tudja a gyermeket, hogy kedves legyen és szeresse az állatokat. A vegán szülők nem különböznek más szülőktől mivel mindent megtesznek azért, hogy erős erkölcsi értékkel bíró, könyörületes és kedves gyermekeket neveljenek. Valójában azok a szülők, akik arra tanítják a gyermekeket, hogy legyenek könyörületesek és tiszteletteljesek minden állattal szemben, ne csak az aranyosabbakkal szemben, mondjuk ki: következetesebb és helyesebb értékeket adnak.

Például a vegán gyerekeknél feltehetően nem fog megjelenni a kognitív disszonancia, amire egy példa: a kutya és macska megérdemli a törődést, a csirke és a malac pedig halált érdemel, és ha ezt valaki megkérdőjelezi, az valószínűleg "szektás", "bolond", "szélsőséges" és "ellentmond az evolúciónak" - pedig ez nincs így.

A vegán szülők és a gyerekek nem különböznek az állatok kezelését illetően, így harmonikusabb kapcsolatot is alakíthatnak ki és közösen küzdhetnek egy jobb ügyért. Tehát kimondhatjuk, hogy mivel nincs egészségügyi kockázata a gyerekek veganizálásának, így ez nem erőltetés vagy kényszerítés."

6. "Nem adnak anyatejet a gyerekeiknek, mert hallottam a múltkor egy hírt..."

A vegánság definícióját röviden összefoglalva ez az életmód a nem-humán állatok kihasználásának elutasítása. Mivel én ember vagyok, így természetesen az én anyatejemet ihatja majd a gyerekem, hiszen önszántamból adom, senki sem veszi el tőlem erőszakkal, nem kihasználás útján fogyasztja a gyermekem és ez a legalkalmasabb az embergyerek táplálására. Ellenben egy tehén anyatejét nem fogja fogyasztani (legalábbis erre tanítom majd), mivel az az ember számára nem optimális. Erről és a tejjel kapcsolatos tudományos állásfoglalásokról [ITT] írtam bővebben.

7. "Hiába vegánok, úgysem változik semmi, húsipar mindig is lesz!"

Kereslet-kínálat. A hús-, tej- és tojásipari cégek nem felebaráti szeretetből, hanem a profitért működnek. Ha senki sem veszi ezeket a termékeket, nincs profit és nem hal meg több állat. (Nem is tenyésztenek többet.) Tudtad, hogy már évente 400 MILLIÓ állattal kevesebbet vágnak le Amerikában, mert a vegák és vegánok annyival kevesebb húst fogyasztanak? És ugyanúgy, ahogy ott is a kereslet szabályozza a kínálatot, itthon is hasonló módon alakul, minél többen leszünk. Becslésenként eltérő, de azzal, hogy vegán vagyok évente 100-400 állat életét mentem meg. Te is bármikor képes vagy erre!

Emellett [CSIRKEVIN] nagyon jól összefoglalta már egy korábbi [CIKKÉBEN] a világ változásait és a növényi termékek térhódítását: "A növényi alapú élelmiszerek piaca [évről-évre egyre nagyobbra nő], míg az állati eredetű tejek iránti kereslet [2015 óta 7%-kal csökkent], ami 2020-ra már elérheti a 11%-os csökkentést.

A [Plant Based Foods Association] és a [The Good Food Institute] jelentése szerint a tejipari alternatívák, például a vegán sajtok, tejszín és joghurtok is elérték a 700 millió dolláros piaci értéket. A [Grand View Research] tanulmánya szerint a növényi alapú tejek értékesítése 2024-re körülbelül egy [35 milliárd dolláros üzlet lesz]. A [Lux Research szerint] a növényi fehérjék 2054-re a globális fehérjepiac egyharmadát teszik majd ki.

A bizonyítékok egyértelműek: A növényi alapú termékek iránti kereslet exponenciálisan növekszik. A veganizmus [az Egyesült Államokban 2014 óta 600%-kal növekedett]. A [New York Times szerint] nagyon sok fiatal vegán van. Nekik már sokkal inkább szívügyük a változás, az egészséges életmód, az elveik és a környezetvédelem, mint az előző generációnak. Persze rengeteg felnőtt (és összességében több felnőtt) vegán van, mint fiatal (18-) de alapvetően a fiatalok nagyon gyors ütemben váltanak, egyre többen.

Az [International Taste Solutions a 2018-as étel trend listáján] a harmadik helyen helyezte el a veganizmust. Az ITS észrevételeinek megemlítése szerint az Unilever Food Solutions kijelenti: "A 2017-es év egyik legjelentősebb sikere a vegetáriánus és a vegán étkezési szokások. Növekvő elérhetőségével és változatosságával az éttermekben lassan átveheti a hatalmat az állati eredetű ételek felett az egészségtudatos növényi étrend." 

A közelmúltban a Baum + Whiteman vezető vendéglátóipari cég kiadta a [2018-as Food & Beverage Forecastot], amely szerint a vegán ételek az elkövetkező év megatrendjei lesznek. A cég azt ajánlja, hogy a tudatos, trendkövető éttermek mindenképp iktassanak be vegán ételeket a kínálatukba. Az új, 2018-ban nyíló éttermek pedig akár kezdjék rögtön vegán éttermeként, keressenek hozzá befektetőket, mert nagyot kaszálhatnak, ha időben elkezdik.

8. "Nem értem, miért pont a vegánsággal kellene foglalkozni, amikor annyi probléma van a világon..." 

Azért, mert ez a kérdés valójában minden komoly problémával összefügg valamilyen szinten - vagy azért, mert valóban kötődnek egymáshoz, vagy pedig azért, mert hasonlóságot mutat a kettő, és azzal, hogy emellett kiállunk, példát mutatunk más téren is. Emellett nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy az a tény, hogy száműzzem az állati eredetű termékeket és "szórakozási lehetőségeket" az életemből, nem zárja ki azt, hogy mással is foglalkozzak, nem jelenti azt, hogy csak emellett állok ki vagy azt, hogy úgy gondolom, nincs ennél fontosabb vagy legalább ilyen fontos ügy a világban. Hiszen nem zárja ki a vegánság azt, hogy feminista vagy gyerekjóléttel is foglalkozó ember vagy bármilyen hasonló beállítottságú ember legyen valaki. Sőt, valószínűsíthető, hogy aki az állatok szenvedéseire életmódváltással reagált, hogy aki képes volt gyerek kora óta belé ültetett dogmákat felülírni és máshogy nézni, az valószínűleg más egyenlőtlenséges és szenvedések kapcsán is legalább ilyen érzékeny.

Ennek tükrében pedig részleteiben, tudományos és logikus alátámasztásokkal, hogy miért függenek össze a világ problémái a veganizmus kérdéskörével:

/1. A növényi étrend és a vegánság nagyon jó alap a környezetszennyezés kérdésének megoldásához, önmagában is, de zero waste vagy más hasonló irányokkal összefogva kiváltképpen, mivel jelenleg a hús- tej és tojásipar jelenleg a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb ipara:

 • ez felelős az Amazonas irtásáért kb 80-90%-ban
 • több üvegházhatású gáz származik belőle, mint a teljes közlekedési szektorból együtt (benne a világ összes repülőjével, autójával, hajójával stb.)
 • a világ vízfogyasztásának 20-33%-a az állattenyésztés következménye
 • egy 2500 tehenet tartó farmon ugyanannyi "szemét" termelődik, mint egy 411E fős városban
 • a világon eladott antibiotikumok 80%-át az állattartás használja
 • a tehenek a világon összesen 61 234 969 950 kg növényt (gabona, szója, kukorica) fogyasztanak minden egyes nap
 • a húsukért és tejükért tartott szarvasmarhák 39 402 500 000 kg gabonát ettek meg ma is
 • a világon élő éhező gyerekek 82%-a olyan országban él, ahol a megtermelt növényi élelmet állatokkal etetik meg, és ezeket az állatokat a nyugati országokban élő emberek fogyasztják el
 • kb. 18x kevesebb terület kell a növényi étrend fenntartásához/fő, mint egy mindenevő étkezéseihez
 • az állattartás igényli a Föld 45%-át (állatok, fenntartás, takarmánytermelés stb.)

Ezek kizárása által pedig nemcsak a környezetet óvjuk, hanem az erdőirtások miatt szenvedő fajokat, a klímaváltozás miatt veszélyeztetett élőlényeket és azokat az embereket, akik a "természet visszacsapása" vagyis ezen emberi tevékenységekre adott reakciója miatt vesztenék/vesztik az életüket.

Források: [LINK]; [LINK]

/2. A növényi étrend és a vegánság nagyon jó alap a növekedő népesség kérdésének megoldásához. Ugyanis 2050-re már csak így lesz megoldható a teljes népesség élelmezése normális módon. Erről itt az első pontban találhatsz rengeteg információt: [LINK]

/3. Az előző kettőből következően pedig a világ egyenlőtlenségeire is jó hatással van, hiszen ezeknek a hatásait ugyan mi is érezzük, de leginkább a szegényebb országokon csattan az ostor, hiszen ők azok többségben, akik már most eleve szélsőséges időjárási körülmények között élnek. Így valójában, ha a világ komoly problémáival nem csak foglalkozni akarunk, hanem tenni is ellenük, akkor elengedhetetlen, hogy növényi étrendre váltsunk.

/4. A vegánság egyfajta érzékenyítő is lehet sokak számára. Hány ember van, aki azt mondja, hogy "az állatokat jobban szereti mint az embereket" stb. Ha ők meglátják az állatok szenvedéseit, az állati rabszolgaság lényegét, sokkal könnyebben megérthetik, megérezhetik és érzékenyebben reagálhatnak a mai modern rabszolgatartásra is.

/5. Emellett a növényi étrend és a vegánság nagyon jó alap a tipikus mai, modern, nyugati népbetegségek kezeléséhez, ami mondható globális problémának, hiszen nincs olyan család, akit nem érintenének ezek akár többszörösen is. Erről itt írtam részletesen az első pontban [LINK], illetve itt a második pontban: [LINK].

/6. Azért, mert vannak a világban emberi áldozatok, nem mehetünk el az emberekhez hasonlóan ugyanúgy érző állatok mellett sem, amikor nem jár plusz teherrel, hogy őket is oltalmazzuk a magunk módján. Márpedig biztosan állíthatom, maximum az átállás nehéz az elején, amíg beleszokik az ember, utána semmi plusz időt/költséget vagy terhet nem jelent ez az életmód, azonban nem támogatjuk azt az ipart, ami évi több száz milliárd állat legyilkolásáért és hatalmas környezeti károkért felelős.

Ha ugyanolyan tempóban irtanánk az embereket, mint az állatokat, akkor 17 nap alatt kihalna az emberiség. Történelmi becslések alapján körülbelül 110-180 millió ember halt meg a XX. század során háborúk következtében. A teljes történelem során pedig 150 millió és 1 milliárd közöttire becsülik ezt a számot. Ezzel szemben az USDA adatai alapján csak 2013-ban 8,6 milliárd csirkét vágtak le. Csak csirkékről beszélünk, és csak az Egyesült Államokról. Mégis a világtörténelem során, háborúkban elhunyt emberek legmagasabb becsült értékéhez képest is több, mint nyolcszor annyit öltek meg egyetlen fajból, egyetlen év alatt, egyetlen helyen.Miközben ezen állatok élni akarnak, ugyanúgy félnek, éreznek, sőt, [SZEMÉLYISÉGGEL RENDELKEZNEK], mint mi és nem akarnak meghalni, ahogy egy ember sem. Mi mégis következetesen és szisztematikusan tenyésztjük, kihasználjuk, borzalmas körülmények között tartjuk, majd meggyilkoljuk őket, hogy a saját önző igényeinket kielégítsük, miközben az összes fentiből egyértelműen látszik, hogy semmi szükség erre. Sőt, sok szempontból egyenesen káros, hogy így teszünk.

Vannak a világban olyan gazdasági és politikai problémák, amik ellen nem tudunk tenni, vagy amit azok ellen tehetünk, az csekély. Az állatok megölése ellen viszont fel tudunk lépni. Sőt, ha nem lépünk fel ellene a fogyasztásunk megtagadásával, akkor nem csak elmegyünk mellette, hanem egyenesen támogatjuk is, ami hatalmas különbség a két eset példájában. Tehát: az egyikre van ráhatásod és ha nem teszel ellene, akkor a kegyetlenséget támogatod, a másikra nem igazán van ráhatásod, ha pedig nem teszel ellene (mert nem tudsz), akkor sem támogatod legalább (jó esetben).

Végezetül pedig ezt a cikket itt hagynám a téma margóján, szerintem elég jól összefoglaltam benne a lényeget: [LINK]

Remélem, így már érthető, hogy miért a veganizmus az alapja annak, ha tudatosan akarunk élni és hatni szeretnénk a világ problémáira.

9. "Akkor ne is sminkeljenek vagy viseljenek bőr cuccokat!"

Akik ezt az érvet hangoztatják, úgy próbálnak valami ellen érvelni, hogy alapvető ismereteik is hiányoznak az adott téma kapcsán. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy más ehhez kapcsolódó kérdésekben mennyire számítanak megbízható, hiteles forrásnak és vitapartnernek. A veganizmus hivatalos definíciója így szól: "A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik - amennyire lehetséges és praktikus -, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot."

Ezek alapján tisztázzuk akkor: vannak emberek, akik úgy táplálkoznak, mint a vegánok, de nem élnek úgy, ők növényi (alapú) étrenden (plant based diet) vannak. A vegánok ezzel szemben elutasítják az állatok kihasználásának és kínzásának minden formáját, beleértve azokat a kozmetikumokat, amiken állatkísérleteket végeztek, tartalmaznak állati eredetű összetevőt, a bőr és más állati eredetű ruhadarabok viselését, illetve a cirkuszok és állatkertek látogatását is.  

10. "Idegesítőek, hogy mindig elmondják mindenkinek, hogy vegánok!"

Azért szoktunk erről beszélni, mert a világ nem "vegán- és állatbarát". Azért szoktunk erről sokat beszélni, mert úton-útfélen belebotlunk az állatok kihasználásába, amit fájdalmas és rossz látnunk. Hosszú lesz, amit írni fogok, de azt szeretném, hogy egy pillanatra, de értsétek meg azokat, akik máshogy néznek a világra, mint Ti, hogy legközelebb ne idegesítőnek tartsátok őket (vagyis minket), hanem lássátok, hogy mi mit érzünk, mire gondolunk, és miért hozzuk fel ezt a kérdést, ha úgy alakul. 

Emellett a következő kérdésre adott válaszom harmadik része is teljes mértékben idevág: Próbáld egy pillanatra beleérezni magad a helyünkbe: képzeld el, hogy egy olyan világban élsz, ahol mindenki kutyát és cicát eszik, és ez teljesen természetes, senki sem ütközik meg rajta. Régen Te is tetted, de aztán megláttad az állatot a hús mögött, és képtelen vagy rá többet. Sőt, ha valakinek el szeretnéd mondani, hogy a cica és a kutya is érző lény, akit nem kellene megölni, hiszen tudományosan bizonyított tény mára, hogy nem kell, és más, ugyanolyan finom alternatíva is van, akkor is többségnél süket fülekre találsz, sőt, még téged néznek le, téged támadnak emiatt, vagy egyszerűen csak idegesítőnek tartanak. (Egyénenként eltérő, attól függ, kivel beszélsz.) Miközben ott van a tudat, hogy valaha Te is ugyanilyen süket és vak voltál ezen élőlények szenvedése iránt, amennyire a többiek. És tudod, hogy milyen volt a felébredés pillanata, és azt kívánod, bár előbb döntöttél volna így. (Kérdezz meg egy vegánt, mit bán a legjobban, mindenki csak annyit fog mondani, hogy "miért nem előbb...?") És közben fáj a szenvedést látni, fáj a sok megkínzott, megcsonkított tetemet látni mindenhol, akárhová mész, mindenhol a húst tolják az ember arcába. Miközben te nem a húst, hanem az élőlény látod benne, aki élni akart, akinek borzalmas körülmények között teltek a napjai, és borzalmasan múlt el az élete. Hidd el, egyáltalán nem egyszerű. Pláne nem egyszerű higgadtan kommunikálni. Néha elszakad a cérna, még nálam is.

A hús fogyasztása a kultúránk része, ebben nőttünk fel. Én is. De hidd el, semmi sem olyan sokkoló, mint hirtelen egy magasabb szemszögből szemlélni az egészet, és rádöbbenni, hogy ennek én is a része voltam, és ehhez én is asszisztáltam. Semmi sem olyan sokkoló és kiábrándító, mint szembesülni az emberi kegyetlenséggel. Nekem egy nagyon hosszú, több lépcsőből álló folyamat volt, mire feldolgoztam mindazt, amire rádöbbentem, aminek az állomásai olyanok tartoztak, mint az önmarcangolás, lelkiismeret-furdalás, düh, harag, kiábrándultság, szomorúság, elfogadás és végül a remény. A remény, hogy vagyunk még, akik máshogy látják a világot, mint én, hogy vannak még, akik készen állnak szembesülni ezekkel. És igen, tudom, kellemetlen lehet egy dühös fázisban tartó vagy ott megrekedt vegánnal találkozni. De akkor is tudd: oka van annak, hogy dühös. Haragszik a világra és önmagára, amiért ezt hagyta, és amiért ezt hagyjuk. És minden "stációban" találhatsz valami idegesítőt. Megértem. Ezért én csak annyit kérek, próbáld megérteni azokat, akik máshogy látják a világot, akik a hús mögé néznek, és látják azt a szenvedés a hamburger mögött, ami valóban ott volt. Mert ha Te is ezt látnád, Te sem tudnál csöndben maradni, és te sem tudnál mindig békés lenni, hiszen nem hagyná a lelkiismereted.

11. Nem leszek vegán, mert nem akarok közéjük tartozni/találkoztam egy vegánnal, aki nem volt kedves!"

Egyrészt én nem azért lettem vegán, mert olyan hú, de jó arcnak gondoltam őket, hanem mert szeretem és tisztelem az állatokat. Aki azért nem lenne vegán, mert találkozott hülye vegánokkal, az tényleg ne csatlakozzon semmilyen közösséghez és húst se egyen, mert minden közösségen belül vannak olyanok, akik építőek és akik rombolóak, minden közösségnek vannak értelmes és kevésbé értelmes tagjai is, a húst fogyasztók között is. Mégsem hallottam még olyat senki szájából mondjuk egy vegán-nem vegán vita kapcsán, hogy "na jó, én nem eszem húst ezentúl, mert nem akarom, hogy ezzel az emberrel egy kalap alá vegyenek". Szerintem ez nem lehet érv, csak kifogás.

Másrészt a legtöbb emberben működik az ösztön, hogy védje a saját életmódját, és ha az életmódba nem tud belekötni, hát beleköt azokba, akik ahhoz az életmódhoz tartják magukat. És ezt nagyon sokszor igen durva kettős mérce alapján teszik. Érdemes megnézni egy átlag húsevő-vegán párbeszédet. Például a minap zajlott le: Blogger a posztjában írt a veganizmusról, mire egy lány nagyon értelmesen érvelt. Mire a válasz: "De amúgy nem vagyok sem vegán sem vegetáriánus ellenes, csak egy baromságnak tartom, főleg a mögötte lévő valamennyi ideológiát.", amikor érveltünk és elmondtuk, hogy nem baromság, csak lehet, hogy ő még nem hallotta a lényeget, akkor pedig harcosok voltunk (miközben én összesen két nem odaillő vegán kommenttel találkoztam, az egyiküknek én magam jeleztem a beszélgetés során, hogy ezt ne írja, és törölte is a hozzászólását). Viszont mi a túloldalról ilyeneket kaptunk összesítve: ítéleteket arról, hogy biztos csak a szám jár, sosem mentettem még állatot, "vérvegánok", "free beauty SEO vadász címmel ellátott vegánok", "idefosol valami A4-es blődséget" és "sötétnek" is voltunk nevezve egy érvelő kommentre egyszerűen odavetett válaszként. Ezzel szemben egyszer ez a párbeszéd lezajlott:
vegán komment: "A husevesnek nincs koze az evoluciohoz. A fozesnek van. Nincs biologiailag szuksegunk a husra. Az indianok azert vadasztak, mert nem volt mas lehetoseguk. Neked van. Ha szuksegtelenul olsz, abban nincs tisztelet."
Mire a blogger: "a kommentjeid stílusa alapján a tisztelet szóval érvelés szintjén csínján bánnék a helyedben."
Továbbá hasonlók hagyták el a blogger száját: "Sokszor talán a rengeteg indulat miatt, ami bennetek van. Erre egyébként van valamin teóriátok, hogy erre miért van szükség? (Az indulatra, a húsevők gyűlöletére és a meggyőzési szándékra.)" vagy "Nekem ez teljesen új élmény, ahogy itt megnyilvánultok, nem volt meg közvetlen tapasztalatból, hogy ilyen intenzíven, szenvedélyesen időnként agresszíven érveltek (nem te). De most már látom. Nem állítom, hogy szimpatikus, és őszintén szólva a linkjeitekre is ezért nincs kedvem kattintani. Akiket én ismerek vegán vagy vegetáriánusokat ők jófejek, nem térítenek soha, tiszteletben tartanak, nem oktatnak ki, nem neveznek gyilkosnak." Miközben lehet, hogy elsiklottam valamelyik komment felett, de én egy "gyilkosozást" sem láttam az adott poszt alatt. Mindezt azért, mert érveltünk. Amúgy teljes beszélgetés itt olvasható: [LINK]

Egyébként végül a bloggerrel két napnyi, és sok-sok oldalnyi érvelés után sikerült megtalálni a közös pontot, a szexizmus és a fajizmus/húsfogyazstás összefüggései kapcsán, ami után kijelentette, hogy már máshogy nézi a harcunkat, hiszen ő a szexizmus ellen harcol ilyen elhivatottan. Azonban addig működött nála (és nagyon sok másik hozzászólónál) a kettős mérce, miszerint:

 • a mi érvelésünk agresszív, mert érvelünk, de ők személyeskedhetnek, azzal semmi baj nincs
 • ha köztünk van egy hülye, akkor a vegánság egy baromság és akkor már a normális érvelők érveit sem nézik meg, ellenben ha közöttük akad, afölött szemet lehet húnyni

Szerencsére ez változott azzal, hogy a blogger önmagára ismert: önmagára, aki egy jobb ügyért ugyanígy szokott küzdeni.

Harmadrészt ne felejtsük el, hogy a legtöbb vegán [TRAUMATIZÁLT] (STS/STSD témaköre, de simán csak lehet belső feszültség, kiábrándultság stb), és aki esetleg nem foglalkozik ezzel, nem megfelelően kezeli, nincs azon az értelmi/érzelmi szinten, lelkileg labilisabb stb. (ezer más ok lehet), az nem fog tudni egy egészséges, felnőtt nézőpontból nézni erre a kérdésre, és nem tud higgadtan kommunikálni. 

Próbáld egy pillanatra beleérezni magad a helyünkbe: képzeld el, hogy egy olyan világban élsz, ahol mindenki kutyát és cicát eszik, és ez teljesen természetes, senki sem ütközik meg rajta. Régen Te is tetted, de aztán megláttad az állatot a hús mögött, és képtelen vagy rá többet. Sőt, ha valakinek el szeretnéd mondani, hogy a cica és a kutya is érző lény, akit nem kellene megölni, hiszen tudományosan bizonyított tény mára, hogy nem kell, és más, ugyanolyan finom alternatíva is van, akkor is többségnél süket fülekre találsz, sőt, még téged néznek le, téged támadnak emiatt, vagy egyszerűen csak idegesítőnek tartanak. (Egyénenként eltérő, attól függ, kivel beszélsz.) Miközben ott van a tudat, hogy valaha Te is ugyanilyen süket és vak voltál ezen élőlények szenvedése iránt, amennyire a többiek. És tudod, hogy milyen volt a felébredés pillanata, és azt kívánod, bár előbb döntöttél volna így. (Kérdezz meg egy vegánt, mit bán a legjobban, mindenki csak annyit fog mondani, hogy "miért nem előbb...?") És közben fáj a szenvedést látni, fáj a sok megkínzott, megcsonkított tetemet látni mindenhol, akárhová mész, mindenhol a húst tolják az ember arcába. Miközben te nem a húst, hanem az élőlény látod benne, aki élni akart, akinek borzalmas körülmények között teltek a napjai, és borzalmasan múlt el az élete. Hidd el, egyáltalán nem egyszerű. Pláne nem egyszerű higgadtan kommunikálni. Néha elszakad a cérna, még nálam is. 

A hús fogyasztása a kultúránk része, ebben nőttünk fel. Én is. De hidd el, semmi sem olyan sokkoló, mint hirtelen egy magasabb szemszögből szemlélni az egészet, és rádöbbenni, hogy ennek én is a része voltam, és ehhez én is asszisztáltam. Semmi sem olyan sokkoló és kiábrándító, mint szembesülni az emberi kegyetlenséggel. Nekem egy nagyon hosszú, több lépcsőből álló folyamat volt, mire feldolgoztam mindazt, amire rádöbbentem, aminek az állomásai olyanok tartoztak, mint az önmarcangolás, lelkiismeret-furdalás, düh, harag, kiábrándultság, szomorúság, elfogadás és végül a remény. A remény, hogy vagyunk még, akik máshogy látják a világot, mint én, hogy vannak még, akik készen állnak szembesülni ezekkel. És igen, tudom, kellemetlen lehet egy dühös fázisban tartó vagy ott megrekedt vegánnal találkozni. De akkor is tudd: oka van annak, hogy dühös. Haragszik a világra és önmagára, amiért ezt hagyta, és amiért ezt hagyjuk. És minden "stációban" találhatsz valami idegesítőt. Megértem. Ezért én csak annyit kérek, próbáld megérteni azokat, akik máshogy látják a világot, akik a hús mögé néznek, és látják azt a szenvedés a hamburger mögött, ami valóban ott volt. Mert ha Te is ezt látnád, Te sem tudnál csöndben maradni, és te sem tudnál mindig békés lenni, hiszen nem hagyná a lelkiismereted.

Természetesen ezzel nem akarom felmenteni azokat, akik nem megfelelő stílusban kommunikálnak, egyszerűen csak értsük meg őket is, mert az segíti a probléma és a konfliktus más szemszögből való megközelítését. De a vegánság és bizonyos emberek kommunikációja soha, semmilyen esetben nem mosható össze.

*****

Nem kaptál választ a kérdésedre? Nézd meg más kategóriákban is [ITT] vagy vedd fel velem a [KAPCSOLATOT], és szívesen válaszolok neked!

[VISSZA A GYAKORI KÉRDÉSEKHEZ]