Tényleg állatkísérlet-mentes és vegán az Yves Rocher?

2019.02.06

Már nagyon sokan kérdeztétek, hogy mi a helyzet az Yves Rocher termékeivel, ezeket mindig meg is válaszoltam, de valamiért mindig elfelejtettem róla cikket írni. Azonban a minap igencsak felhúztak, ugyanis a kirakatukban a "vegán" szócskával dobálóztak. Mindezt pedig a legutóbbi információim alapján megtévesztően tették.

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2018. februárjában a kérdéseimre az alábbi levelet kaptam válaszul:

"Kedves Juhász Anita!

Az állatoknak okozott szenvedés elleni harc az Yves Rocher Márka fontos, és évtizedek óta jelentős elkötelezettsége. 1989-ben, úttörőként a kozmetikai iparban, Yves Rocher úgy határozott, hogy leállítja az állatokon végzett teszteket a késztermékein és különböző alternatív módszerekkel helyettesíti azokat. 

Örömmel és büszkén jelenthetjük ki, hogy nem végzünk és nem is támogatjuk az állatokon végzett kísérleteket, legyen szó akár késztermékről, akár a termékek összetevőiről.

Cégcsoportunkról az alábbi linkre kattintva érhet el bővebb információt: https://www.groupe-rocher.com/en

Az Yves Rocher márka termékei ugyan elérhetőek voltak Kínában, azonban az országgal már megszűnőben van a kapcsolat, részben a kínai hatóságok által, kizárólag a saját kezdeményezésükre történő terméktesztelések miatt is.

Termékeink pálmafa olajt nem tartalmaznak, karnauabaviaszt pedig kizárólagosan fenntartható forrásból.

Szép napot kívánok!

Üdvözlettel,
[Ny. H.]
Yves Rocher Vevőszolgálat"

Mivel ez alapján a levél alapján ("már megszűnőben van a kapcsolat") nem voltam biztos a részletekben, így visszakérdeztem:

"Kedves [H.]!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Azt ki tudná nekem fejteni, hogy mit jelent, hogy "már megszűnőben van a kapcsolat"? Forgalmazzák még a termékeiket Kínában, esetleg van már fix időpont, hogy mikor vonul ki onnan a cég? Jelenleg még elérhetőek ott a termékek? Visznek be új termékeket?

Illetve azt meg tudná mondani, hogy harmadik fél tesztel-e készterméket vagy összetevőt a termékeiken?

A válaszát előre is hálásan köszönöm.

Kellemes hétvégét kívánok Önnek!

Üdvözlettel:
Juhász Anita"

Mire ezt a választ kaptam:

"Kedves Juhász Anita!

Sajnos a kínai kivonulásról egyelőre bővebb információval nem tudok szolgálni, amint további információ birtokába kerülök, értesítem Önt!

Harmadik fél nem vesz részt a márka életében, a termelés-előállítás-forgalmazás hármasát mind az Yves Rocher végzi el. 

Szép napot kívánok!

Üdvözlettel,
[Ny. H.]
Yves Rocher Vevőszolgálat"

Ezután tavaly októberben nem bírtam már magammal, ezért feltettem nekik a kérdést, hátha fél év elteltével már többet tudnak nekem mondani:

"Tisztelt Hölgyem/Uram!

Még mindig jelen van a cég Kínában vagy már kivonult?

Köszönöm a választ előre is.

Szép napot!

Üdvözlettel:
Juhász Anita Diána" 

Mire szinte ugyanazt a választ kaptam:

"Kedves Anita!

Sajnos még nem rendelkezünk pontos információval, de e-mail címét az elmúlt alkalommal feljegyeztem, rögtön jelezni fogok Önnek!

Szép napot kívánok!

Üdvözlettel,
[Ny. H.]
Yves Rocher Vevőszolgálat"

Őszinte leszek, és lehetséges, hogy tévedek, vagy én találkoztam már ezen a területen, ebben a kérdéskörben annyi ferdítéssel, átveréssel és félrebeszéléssel, hogy ez számomra sokkal inkább hangzik egyfajta kibúvónak, mint valós ténynek. Persze, lehetséges, hogy tévedek, és valóban már jó ideje dolgoznak a kivonuláson, de egyelőre én személy szerint szkeptikus vagyok, és addig, amíg nem kapok tőlük egy e-mail a kétszeri ígéretük után, amiben kijelentik, hogy már nem forgalmazzák a termékeiket Kínában, addig az én listámon az állatkísérleteket végző cégek között fognak szerepelni.

Ehhez képest a minap a következő képpel találtam magam szembe egy vegán csoportban:

Emiatt ismét felvettem a céggel a kapcsolatot:

"Kedves Vevőszolgálat!

Az imént láttam egy vegán csoportban a képet, miszerint az egyik kirakatukba kikerült egy tábla a vegán termékekről. Ez azt jelenti, hogy többet nem forgalmazzák a termékeiket Kínában és így teljesen (globálisan) állatkísérlet-mentessé vált a márka?

Amennyiben nem így van, tisztában vannak vele, hogy megtévesztik a vásárlóikat? Ugyanis a veganizmus egy állatjogi mozgalom, ami elutasítja az állatok tárgyként kezelését, felhasználását, kínzását és meggyilkolását amennyire lehetséges és praktikus, ebbe pedig a kozmetikai célú állatkísérletek ugyanúgy beletartoznak, mint az állati eredetű összetevők: "A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik - amennyire lehetséges és praktikus -, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból, továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja az összes részben vagy teljesen állati eredetű alapanyagot." -Vegan Society

Amennyiben azóta nem forgalmazzák a termékeiket Kínában, természetesen nem áll fent ez a probléma, de ha még mindig jelen vannak Kínában, kérem, vegyék le a mellékelt kirakati elemeket és kérjenek nyilvánosan elnézést, különben jogi útra kell terelnem az esetet a vásárlók megtévesztése miatt, ugyanis hiába nem tartalmaz egy kozmetikum állati eredetű összetevőt, ha Kínában jelen van a cég és nem állatkísérlet-mentes, a termék maga nem lehet vegán.

További szép napot kívánok!

Üdvözlettel:
Juhász Anita"

Update:

Válasz érkezett erre a levelemre:

"Kedves Juhász Anita Diána!

Köszönjük észrevételét!

Kérdését továbbítottam az illetékesek számára.

Igyekszünk mielőbb tájékoztatni Önt!

Szép napot kívánok!

Üdvözlettel,
[Ny. H.]
Yves Rocher Vevőszolgálat"

Illetve egy olvasómtól kaptam a tippet, hogy bevették a kirakatokból az általam kifogásolt táblákat.