A szexizmus és fajizmus kapcsolata

2018.01.09

Korábban írtam már a feminizmus, szexizmus és fajizmus témakörében, amikor a sminkelő férfiakról írtam, és újra ehhez a témához nyúlnék vissza egy kicsit.

Egy rendkívül érdekes képet küldtek nekem a minap egy párbeszéd során, ami a Chef Market Zrt. "fantasztikus" kreatívja, és ami tökéletes iskolapéldája a szexizmus és a húsfogyasztás összefonódásának:

Erről egy rendkívül [ÉRDEKES CIKK ÉS KÖNYVKRITIKA] is született már Carol J. Adams: Sexual politics of meat c. könyve alapján: 

"A könyv alapgondolata a következő: a nőket sújtó elnyomásnak és diszkriminációnak, valamint a húsevésnek közös gyökere van: a patriarchátus. Adams érvelése szerint mindkettőnek szerves része az elnyomott fél (nő vagy állat) feldarabolása, fragmentálása (ennek megnyilvánulása a személytől elválasztott női testrészek pl. mell, fenék imádata vs. darabolt állati testrészek); személy mivoltának, individuumának tagadása, tárgyiasítása; és végül az ilyen módon alanyiságától, individumától megfosztott dolog (sic!) élvezete, elfogyasztása (pl. pornóképek nézegetése nőkről, nők megerőszakolása vs. húsevés).

[...]

A hiányzó alany (absent referent) központi fogalma Adams érvelésének. Ez gyakorlatilag a tárgyiasítás, amikor egy személytől elvesszük a személy mivoltát és tárggyá, jelen esetben élvezeti, fogyasztási cikké redukáljuk a létezését. Ez a folyamat ugyanúgy jelen van a nők patriarchális tárgyiasításában, mint a húsevésben: amikor a női test egy pornófilmben, egy reklámban vagy akár egy személyes viszonyban mint puszta élvezeti cikk tűnik fel, elveszíti az alanyiságát, a személyét, az Adams szerint ugyanúgy működik, mint ahogy a rántott húst nem személyiséggel rendelkező állatnak látjuk. Az alanyiságtól való megfosztás megkönnyíti azt, hogy használjuk, elfogyasszuk, élvezzük az adott dolgot (sic!), mert nem kell vele foglalkoznunk, hogy ő mit érez ezzel kapcsolatban, neki milyen, amit csinálunk vele, hanem a saját szempontjainkat és akaratunkat érvényesíthetjük, úgy látjuk őket, mint olyan dolgokat, melyek a mi élvezetünket szolgálják, nincs saját életük, céljuk, akaratuk."

További rengeteg reklám és filmpélda, illetve a teljes könyvkritika és összefoglaló elérhető még a fenti cikkben.

Ti mit gondoltokl erről? Írjátok meg nekem [FACEBOOKON]!

Szép napot!

Anita